woensdag 20 augustus 2014

Infrarood sauna? Laat u niets wijsmaken!

In een traditionele Finse droge en hete sauna wordt uw lichaam door twee soorten van warmte opgewarmd. De allerbelangrijkste bron van opwarming is stralingswarmte. Stralingswarmte is niets anders dan infraroodlicht. Licht in een frequentie (golflengte) dat door het menselijk oog niet waargenomen wordt. Net als aan de andere kant van ons spectrum zichtbaar licht, het ultraviolet licht.

Hout dat is opgewarmd tot 80 graden Celsius of hoger gaat infraroodlicht (stralingswarmte) uitstralen dat tot in het spierweefsel vlak onder de huid kan doordringen, mits de stralingswarmte onbelemmerd de huid kan bereiken. De in publieke infraroodcabines gebruikte zogenaamde infraroodstralers zenden een vergelijkbare infraroodstraling uit. Het lichaam ontvangt dus in een infraroodlichtcabine, door velen ten onrechte een infraroodsauna genoemd, een vergelijkbare warmtestraling als in een Finse sauna, mits goed doorgewarmd en goed op temperatuur. Met andere woorden: Het lichaam (de huid) ontvangt dezelfde stralingswarmte in een goede Finse sauna als van een goede en juiste infraroodstraler. Alleen heb je in een infraroodlichtcabine geen hoge luchttemperatuur nodig.

Is een infraroodlichtcabine dan niet goed?
Ja hoor, dit kan voor u mogelijk een zeer geschikte faciliteit zijn. Het hangt er maar vanaf wie u zelf bent. Bent u iemand van extremen, liefhebber van extreem warm afgewisseld met een gezonde dosis koude, of bent u iemand die de hitte en kou liever overslaat? In het eerste geval zal de Finse sauna u bekoren, in het laatste geval zal de infraroodsauna mogelijk beter bij u passen.

Een infraroodstraler is na inschakeling binnen een paar minuten effectief, een Finse sauna zal toch snel een uurtje of langer nodig hebben om voldoende warmte op te bouwen om effectief te zijn. In een infraroodlichtcabine zal de kern van uw lichaam minder opwarmen dan in de Finse sauna. U moet dan ook aansluitend op de infraroodlichtcabine mild koelen, terwijl u na de hete Finse sauna, waarbij de kerntemperatuur van het lichaam hoger zal liggen, intensiever moeten koelen.

De tweede vorm van opwarming in een Finse sauna is opwarming door convectiewarmte. Eigenlijk is dit de beweging, de circulatie van de lucht. Deze draagt in een Finse sauna een steentje bij en in een infraroodlichtsauna is dit te verwaarlozen. Daarnaast kunt u in een Finse sauna nog een derde en vierde manier creëren om het lichaam extra te verwarmen. Door het laten verdampen van water over de hete kachelstenen zal de absolute en daardoor relatieve luchtvochtigheid toenemen. Vochtigere lucht is beter in staat warmte te geleiden dan droge lucht. Het lichaam ontvangt dan dus plotseling een korte periode van geleidingswarmte. Er vindt een natuurkundige compensatie plaats als u de luchtvochtigheid kort verhoogd. De natuurkundige wetten zorgen ervoor dat het teveel aan waterdamp in de lucht door condensatie wordt verminderd. Condensatie kan plaatsvinden op koelere voorwerpen in of van een sauna. Dit is onder andere uw huid. Bij het condenseren komt warmte vrij die vervolgens voor een deel aan uw huid zal worden afgegeven.

Het is dus gewoon waarvoor u kiest. Warm, koud, spelen met de natuurkunde en best even tijd van wachten voordat u kunt genieten? Dan gaat u voor de Finse sauna. Liever wat minder heet, mild koelen en voor de rest geen poespas? Dan gaat u voor de infraroodlichtcabine.

Tekst: Erik Bierenbroodspot, http://www.wellnessprofs.nl  WellnessProfs adviseert (toekomstige) relaties van Stijlvol Wellness.


       

Geen opmerkingen:

Een reactie posten